Börja spela gitarr

Gitarr är ett bra musikinstrument att lära sig för både nybörjare och för den som redan spelar ett annat instrument. Det är ett enkelt musikinstrument, som är lätt att både ta med på festen och på semestern.

Börja spela ett instrument

Att lära sig ett musikinstrument är en utmaning, något som kommer att utveckla dig både på ett personligt och intellektuellt plan, men också ge dig gemenskap. Musik och gemenskap hör ihop, på samma sätt som musik kan vara ett sällskap i sig. Det bästa sättet att lära sig ett musikinstrument är genom en musiklärare, men om du inte har tillgång till eller råd med en musiklärare, kan du lära dig mycket via YouTube och andra musikplattformar på nätet.

Köpa gitarr

En gitarr är ett relativt billigt musikinstrument i jämförelse med till exempel en saxofon eller cello. Du kan köpa en nybörjargitarr för cirka 1 000 kronor. Då får du ett bra instrument som du kan ha glädje av under flera år. Du bör dock gå till en musikaffär och testa olika gitarrer. En akustisk gitarr är ett levande instrument och två instrument låter aldrig exakt likadant. Det är bättre att köpa en begagnad gitarr av ett bra märke för 500 kr, än att köpa en splitterny gitarr för samma pris från ett lågprismärke på nätet. Det är lite som med mobiler och andra teknikdelar: du kan köpa bra saker begagnat och sedan köpa nya och billiga reservdelar och tillbehör hos teknikdelar – som mobilbatterier, skal och hörlurar.

Rätta grund från början

Det är viktigt att lära sig baskunskapen redan från början. Att spela ett instrument är att läsa noter eller ackord, känsla och takt, men det är också något väldigt praktiskt. När du börjar spela gitarr är det viktigt att du lär dig att hålla i instrumentet på rätt sätt. Många nybörjare gör felet att de nästan lägger gitarren på sidan för att kunna se var de placerar fingrarna på strängarna. Det medför bara att det kommer ta längre tid för dig att lära dig att spela. Du bör redan från början träna på att hålla upp gitarren rätt och ha gitarrens hals mot din kropp – det kommer att underlätta jättemycket. Om du tar spellektioner kommer din lärare att hjälpa dig att hålla gitarren rätt, men om du inte kan ta spellektioner, bör du be en bekant som spelar gitarr att visa dig hur du ska hålla instrumentet.

Det gäller självklart inte bara gitarrer, utan alla instrument: det är viktigt att redan från början lära sig hur man ska hantera en musikinstrumentet rent praktiskt. Tänk också på att lära dig rätt fingersättning redan från början, så sparar du in mycket tid. Ett tips är att du placerar fingret så nära metallbandet på halsen som möjlig. Då blir strängen lagom spänd. Om du har fingret mitt på – mellan två metallband – eller längst bak på metallbandet, så måste du använda mycket mer kraft för att få samma ton.

About

View all posts by