Yta lika viktigt som innehåll för att lyckas som artist

Musik handlar idag inte bara om instrument och sång utan även om utseende och attityd. För att lyckas som artist krävs i stort sett alltid en genomtänkt stil och attityd.

Populära band och soloartister väljer en stil som passar för den typ av musik de spelar. En klassisk musiker har för det mesta en elegant och klassisk stil som inte sticker ut eller är kontroversiell. Även besökarna på en klassisk konsert brukar vara diskret klädda och välja kläder från exempelvis kvalitetsmärket Busnel som erbjuder tidlösa plagg.

Olika stilar passar för olika slags musik

En death metal-musiker har ofta långt hår och klär sig i svarta kläder med tryck som föreställer blod och död. Allt romantiskt och snällt lyser med sin frånvaro och istället är det mörker och en hård attityd som genomsyrar musiken. Popmusiken däremot har en helt annat stil med alltifrån glitter och glamour till en mer stram stil. Många popartister får nästan mer uppmärksamhet på grund av sin utmanande stil än de får för sin musik.

Eftersom det är många artister som drömmer om att lyckas gäller det att hitta en unik nisch inom en viss musikstil. Med andra ord handlar det om att skapa en stil som är tillräckligt avvikande och intressant samtidigt som stilen tilltalar de fans som gillar musikgenren. För att lyckas inom exempelvis country bör du, om du är man, välja slitna jeans, boots och en tight T-shirt men försöka lägga till eller ändra någon detalj så att du sticker ut i mängden. Är du kvinna kan du till exempel experimentera med smink och olika slags kläder men bibehålla en feminin stil som passar en kvinnlig countryartist.

För att slå igenom som hip hop-artist är det istället en mer bylsig och sportig stil som gäller i kombination med glittriga smycken och trendiga sneakers. Kvinnliga hip hop-artister väljer också ofta att klä sig sexigt och att ha en utmanande framtoning med bar midja och höga klackar.

Varför är yta viktigt inom musiken?

Frågan varför utseendet har blivit så viktigt för musiker och deras fans är inte helt enkel att besvara, men troligen är en av förklaringarna musikvideons genomslag. Musikvideon fick sitt genombrott i början av 1980-talet genom TV-kanalen MTV som visade musikvideor och även gjorde program som handlade om musik. För att lyckas nå ut som artist blev det allt viktigare att sticka ut och synas. Med hjälp av iögonfallande kläder och annorlunda accessoarer kunde en artist eller ett band få uppmärksamhet genom musikvideon och sälja fler skivor. Även för dagens musiker gäller samma sak, d.v.s. att ha en speciell klädstil som fångar publikens intresse. Idag måste artister även kunna hantera sociala medier för att nå stora framgångar.

About

View all posts by