Inred ett musikrum

Många med ett brinnande musikintresse upplever att familjen inte delar det och att det kan vara ett hinder för lyssnandet eller spelandet. Det kan handla om att man har olika sorters musiksmak, eller att både stereon och TV:n står i vardagsrummet, varvid barnprogram för företräde. En lösning på ett sådant dilemma är att inreda ett särskilt musikrum där du får vara ifred. Vad ska man då tänka på när man skaffar ett sådant? Här kommer några tips.

Skapa en harmonisk stämning

Se till att skapa ett rum som är harmoniskt och inbjudande. Undvik den klassiska mancaven utan inred med färg och så mycket luft som möjligt. Fyll gärna rummet med blommor från Florea för att det ska kännas ombonat och bebott. Om du ska skapa eller spela musik i rummet rekommenderar vi färger som uppmuntrar till kreativitet, gärna olika typer av pasteller. Se också till att ha bekväma sittmöbler så att du kan stanna länge i ditt musikrum.

Tänk på akustiken

Ett musikrum behöver ha bra akustik. Både för din skull, där du vill kunna maximera din musikupplevelse. Men också för din omgivnings skull så att de i närliggande rum inte ska behöva störas även om du spelar på hög volym. Helst väljer du ett rum i hemmet som är perfekt utformat för musiklyssnande. Men om det inte går gäller det att anpassa ett befintligt rum. Det man generellt kan säga om akustik är att ett minimalistiskt hem inte kommer ge det bästa ljudet. Ljudvågor gillar saker att studsa mot, så ös på med textilier. Gärna tjocka sådana. Investera i en rejäl matta på golvet och snygga gardiner. Häng tavlor på väggarna, eller om du är riktigt seriös: ljudabsorbenter.

Jobba med det du har

Har du inte tillgång till ett extra rum, eller är alla sådana vikta åt andra ändamål? Då kan lösningen vara hörlurar och att skapa ett rum i rummet. Investera i ett par riktigt bra lurar och en vikvägg att ställa upp när du vill vara ifred och lyssna på din musik. Då signalerar du tydligt att du inte vill bli störd, och slipper också störa andra som befinner sig i ditt hem.

Ytterligare ett alternativ är att använda eventuella uterum, som till exempel en inglasad veranda. Även här kan du fylla på med blommor från Florea innan du bär ut stereon. Se dock till att verandan är ordentligt fuktsäkrad och att du har tillräckligt med värme där ute. Ett par rejäla filtar kan funka både som värmekälla och som ljudabsorbent.

About

View all posts by