Kriget om genrer

Allt låter likadant. Idag är det mycket EDM och dance influenser i popmusiken på radion – oftast med mycket stora likheter sinsemellan. Att musiken spelas på radion betyder ju inte automatiskt att den är bra, men vad det betyder är att folk faktiskt vill höra den. Radiokanalerna spelar ju bara den musik de vet att deras lyssnare uppskattar, således är det vi som lyssnar som bestämmer utbudet och när allt låter likadant är det antagligen så vi vill ha det. Om man gräver djupare kan man ju fråga sig om det inte alltid har varit så, det är ju alltid en viss genre och ett visst sound som är mer inne än andra, och då låter det mesta av den nya musiken som all annan ny musik. Även om det ibland kan bli tröttsamt att lyssna på samma låt med olika artister får vi inte glömma, och definitivt inte baktala, genrevariationen vi har. Även om du kanske lever för rock kan du inte förneka att även EDM är musik och att de som uppskattar den sortens influenser även de uppskattar musik.

Kriget som förs mellan olika genrer är ett elitistiskt hatprojekt från de som känner sig förbisedda av dagens uppmärksammade akter. Skrillex har tidigare pratat om första gången han blev inbjuden till det prestigefyllda Grammy Awards och hur ifrågasatt hans musik blev i sammanhanget då han arbetar utifrån datorn och ej spelar live-instrument, idag har han sex stycken priser. Det är viktigt att då och då påminna oss själva och varandra om att nytt inte är lika med dåligt, och att vi omöjligt kan värdera genrer olika. Musik är musik. Det spelar ingen roll om ljuden skapas av kastruller, datorer, gitarrer eller en sång i helt fel tonart. Kriget om genrer är ett helt onödigt inbördeskrig i ett så vackert landskap där vi alla får plats att lyssna på precis vad vi vill.

Diskussionen kring huruvida en viss genre, och musik därifrån har ett egenvärde är oändligt svår, eftersom musik är något så väldigt subjektivt. Vi behöver inte förstå musiken för att förstå att jazz kan ha samma inverkan på någons liv som punk kan ha för en annan. Det enda som skiljer dagens musik mot tidigare genrer är väl egentligen den att den är ny. EDM och dance har såklart rötter bakåt i tiden, men den vi hör idag är ny och modern och anses därför enbart p.g.a. dess saknad av historia som en ovärdig genre.

Även den mest rockälskande lyssnaren måste förstå att vad som idag spelas på radion inte är objektivt dåligt, om 30 år finns det säkerligen de som kollar tillbaka på dagen idag och önskar att just denna musiken fortfarande spelades på radio. Ja, allting på radion kanske låter likadant, anledningen till att du inte gillar det är för att det råkar vara en genre som inte tilltalar dig.

About

View all posts by