Musik, koncentration och träning

De allra flesta lyssnar på musik någon eller flera gånger under en dag – när de lagar mat, när de sitter på tåget till jobbet eller när de går och handlar, för att bara nämna några exempel. Men det finns två tillfällen när musik kan göra mer än att bara underhålla och fördriva tiden – den kan faktiskt förbättra vår prestation. Det gäller exempelvis när vi ska koncentrera oss och när vi ska träna.

I det förstnämnda fallet är det visserligen tvetydigt huruvida musik faktiskt hjälper eller stjälper. Enkelt sagt är det så att det varierar från person till person om man koncentrerar sig bättre när man lyssnar på musik eller inte. För att få veta vad som gäller en själv får man helt enkelt prova sig fram. Det forskare däremot är överens om, är att för de som tycker om att lyssna på musik när de ska plugga eller jobba, så ska det vara en viss typ av musik man ska lyssna på för att den ska ha den önskade effekten. Det gäller att man lyssnar på musik som är tillräckligt intressant för att man ska vilja lyssna på den överhuvudtaget, men samtidigt tillräckligt monoton för att den inte ska stjäla ens uppmärksamhet från ens arbete. För att koncentrera sig bra med musik ska man med andra ord inte lyssna på sin favoritlåt.

När det gäller träning är det precis tvärtom. Då ska man definitivt lyssna på musik som man tycker om, eftersom detta ger en energi, vilket i sin tur betyder att man kommer att prestera bättre på träningen. Detta har bland annat studier som genomförts vid McMaster University i Kanada visat. I forskningsstudien tittade man på hur deltagarna påverkades av musik när de tränade högintensiv intervallträning, och fann att de relativt träningsvana deltagarna hade roligare och jobbade hårdare under träningspasset när de lyssnade på musik. En anledning till att musik fungerar på detta sätt är helt enkelt att musik som man tycker om tar bort fokus från känslan av att kroppen anstränger sig. Man tänker helt enkelt mindre på att det är jobbigt, vilket gör att träningen känns mindre jobbig. Forskning har dock även visat att det allra viktigaste när man tränar inte är vilken musik man tränar till, utan att man tränar i takt till musiken. Det är således viktigt att hitta låtar med ett BPM-värde (Beats Per Minute, taktslag per minut) som matchar ens egen gångtakt, löptakt eller tramptakt på cykeln.

Man ska självklart också ha med sig sin favoritmusik när man ska ge sig ut på resa, för musik kan inte bara distrahera från smärta när man tränar, utan också från tristess när man exempelvis sitter på en lång flygning. Om du letar efter en flygning som passar just dig när det gäller avgångstid, flygtid och pris, kan du ta hjälp av Avionero, som är en söktjänst och jämförelsetjänst för flygningar. Då kan du vara säker på att resan blir så bekväm som möjligt.

About

View all posts by