Livemusik eller inte?

Om man köper en biljett för att gå på en konsert förväntar man sig självklart att få höra sin favoritartist eller sitt favoritband framföra musiken live. Det får man generellt också, men det finns undantag – närmare bestämt de artister som deltar i Melodifestivalen. Sången framförs fortfarande live, men musiken spelas upp från en förinspelning.

Det som skiljer Melodifestivalen från en ”vanlig” konsert är dels att det ska sändas i tv, dels att den är en enorm produktion med lika enorma kostnader. Det finns därför flera anledningar till att man inte framför musiken live, enligt Melodifestivalens producent, Christer Björkman. En av dem är just att det skulle kosta ännu mer, vilket inte skulle vara ekonomiskt hållbart. En annan är att artisterna redan har mycket annat att tänka på, som att titta in i rätt kamera, att behålla utstrålningen och att hantera de ofta extravaganta scenkläderna utan att ramla. Att spela ett instrument utöver det kan då vara för mycket. Däremot låtsas många artister spela instrument, som gitarrer, fioler och munspel.

Om du själv vill återskapa ditt favoritnummer från Mellon är kläderna därför A och O. Du hittar ett stort utbud av maskeradkläder på Partykungen.se, så att du kan klä ut dig till din favoritartist från årets Melodifestival. Sången kan du helt enkelt mima – det blir ju då inte mycket som skiljer från det ursprungliga framförandet, eftersom musiken var playback redan från början.

About

View all posts by