Antonius Stradivarius

Antonius Stradivarius, född i Cremona, Italien som det betydligt mer italienskt klingande Antoni Stradivari år 1644, är känd för eftervärldens som tillverkaren av världens i särklass förnämsta violiner. De cellos och de violiner han utvecklade är idag basen för alla de moderna instrument av dessa slag som tillverkas, och det dröjde inte så länge innan han hade satt upp sin egen verkstad. Redan under 1700-talet tillverkades mängder av handgjorda kopior av hans verk, och märkes med en etikett som löd i stort sett likadant: Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 17XX, vilket får ses som en hyllning till mästaren. På 1850-talet, när de första violinerna maskintillverkades, döptes de alltid till något av de större namnen, som Stradivarius, Gasparo de Sal eller Guarneri.

En egen design

Men hur bra är en Stradivarius i dagens musikvärld egentligen. Är det namnet som styr smaken? Det finns de som påstår att vid blindtest är den mest berömda fiolmakarens verk ingen publikfavorit jämför med de moderna fiolerna. Sant är i alla fall att han under 1680-talet frångick sin tidigare läromästare Amatis bas för fiolmakare och skapade en egen, mer robust variant, och experimenterade med olika ton och resonans. Det sägs att han lyckades skapa en fiol med djupare och mer distinkt klang och resonans än tidigare, och att hans verk markant skiljde sig från andra fiolmakarens lättare och sprödare toner. Under sitt andra äktenskap blomstrade hans tillverkning och med hjälp av de allra finaste träslag som lönn, och en ny brun-orange fernissa skapade han de mästerverk han fortfarande är känd för. Det fanns de som ansåg att hans verk var så besjälade att de tillskrevs egna personligheter och personliga egenskaper.

Värdera din fiol

När man har gamla musikinstrument som betingar riktigt höga värden på marknaden, är det en självklarhet för de allra flesta att ha riktigt bra försäkringar på dem och hålla dem inlåsta.En fiol eller en cello tillverkad av Stradivarius skull kunna vara värd ända upp till rekordsumman 15 miljoner dollar, vilket räknas som världens dyraste. Å andra sidan kan ett modernt handtillverkat instrument också vara mycket stöldbegärligt, och vara värt tusentals kronor. En tvärflöjt är tillverkad i silver, och har ett högt värde på andrahandsmarknaden. Man ska inte heller glömma att för en musiker spelar det egna instrumentet en känslomässig roll och det är svårt att ersätta ett förlorat instrument med ett annat. Kanske det ligger en sanning i att vissa instrument helt enkelt blir besjälade och vinner en egen personlighet och själ?

About

View all posts by