Musik och mode

Musik och mode har alltid haft en nära relation, och det gäller särskilt den musik som har ansetts som alternativ, det vill säga som har gått emot samhällets strömningar i övrigt eller som inte spelas på radion i lika hög utsträckning. För de som lyssnar på denna musik används mode och kläder som ett sätt att visa sin särskiljning från ”mainstream”-samhället även på ytan.

Som ett exempel på en av de första av dessa alternativa moden kan nämnas hårdrocken. När hårdrocken började utvecklas under 1960- och 1970-talen blev det trendigt för unga män (som lyssnade på hårdrock) att låta håret växa långt. Det långa håret var en motreaktion på tidigare generationers normer, då långt hår för män inte varit accepterat. Det långa håret är något som associeras starkt till hårdrockare än idag (bland annat tack vare headbangandet), tillsammans med andra karakteristiska drag för deras klädstil, som bandtröjor, fransiga jeans, läderjackor och nitar.

En annan klassisk modestil är punken, som utvecklades på 1970-talet. Punken var mer än bara en musikstil, det var en livsstil, där dess anhängare ratade allt kommersiellt. Detta yttrade sig tydligt i deras kläder, då de tillverkade och dekorerade sina kläder själva. Hela punken genomsyrades av en ”gör det själv”-anda. Att dessa kläder och dekorationer just fick formen av säkerhetsnålar, trasiga kläder och skyhöga, färgglada tuppkammar beror på att punken också ville provocera resten av samhället. Punken är med andra ord ett tydligt exempel på hur mode och musik hänger samman; kläderna provocerade med sitt utseende medan musiken provocerade med sina politiska låttexter och högljudda sound.

Dessa är bara två exempel på de otaliga subkulturer där musik och mode existerar i samklang. För att kortfattat nämna ytterligare några exempel som de flesta känner till bör även goth, emo, hiphop och grunge tas upp.

Oavsett om du klär dig enligt de senaste modetrenderna eller identifierar dig med en mer alternativ stil, kan du hitta kläder till bra pris på Outletsverige.se. Fördelen med att köpa kläder av hög kvalitet till ett bra pris är att det alltid går att förnya sig, och uppdatera sin stil i takt med att man själv utvecklas (och kanske börjar lyssna på nya musikgenrer).

About

View all posts by