Rummets akustik är viktigt för musiken

Denna ställer krav på rumsakustiken

Om du besökt en musikstudio så har du kanske tänkt på hur speciell ljudmiljön ofta är. Rummet är liksom tystare än de flesta andra utrymmen och det brukar vara helt fritt från ekon. När man sysslar med musik professionellt så är det viktigt att man verkligen kan lyssna på den. Alltså utan att den förvanskas av själva rummet. Vinklar och olika material har så stor effekt på ljudet att det ofta lönar sig mer att förbättra akustiken än att köpa en ny och bättre stereoanläggning. Utan bra akustik är det slöseri med pengar att köpa jättedyra högtalare. Det finns en massa specialprodukter ute i handeln som hängs upp på väggarna eller placeras i rummet. Att sätta äggkartonger på väggarna är en klassiker i replokaler.

Dämpa ekon med textilier

Komplettera med en tjock matta

Har du inte möjlighet att använda samma akustikförbättrare som proffsen? Ett klassiskt sätt att dämpa ekon och kompensera för rummets negativa påverkan på ljudet är att använda mycket textilier i inredningen. Handvävda mattor från classic collection är ett snyggt och faktiskt ganska effektivt sätt att förbättra ljudmiljön i ett rum eftersom obehagliga ljud dämpas. Man kan även hänga upp mattor eller bonader på väggarna för att förstärka effekten. Även fårskinn och andra hudar har denna effekt. Är du riktigt noga med detta kan det vara ett alternativ att använda heltäckningsmatta. Det är vanligt i företags konferensrum just på grund av akustikförbättringen.

Vissa konsertlokaler har dålig akustik

Konsertlokaler påverkar kvalitén på ljudet under konserter. Operahus är ofta konstruerade med stor medvetenhet om detta och ger ackustik som lyfter ett framträdande till nya nivåer. Sen konsertlokaler med en akustik som kan vara lite mer knepig. Globens akustik påverkade betyget för Metallica, det är ett exempel på detta. När det gäller Globen får det faktum att byggnaden är rund konsekvenser för akustiken. Man arbetar nu med att försöka påverka byggnadens akustik.

About

View all posts by