Förgyll festliga tillfällen!

Du har kanske hört någon säga; “jag gillar inte musik så mycket”. Vi blir ofta häpna när vi hör sådana uttalanden då musik för de flesta är en så stor del av tillvaron, rentav livet. Vi har alla våra favoriter när det gäller artister, melodier och klassiska verk som vi sätter på när vi vill komma i feststämning eller ge utlopp för våra känslor på andra sätt. Musiken binder även samman människor och skapar gemenskap, bland såväl ung som gammal. Kanske är det den senaste konserten med rockbandet som är samtalsämnet i din bekantskapskrets just nu som svetsar er samman lite extra?

Musik, både gemenskap och vattendelare

Musik kan även vara en vattendelare. Den kan bidra till gemenskap men också skapa två läger där diskussion uppstår om musikens vara eller ickevara. Hursomhelst påverkar den människor i stor utsträckning. En fråga som de flesta människor dock enkelt kan svara på är om de skulle klara sig utan musik i 10 år och svaret blir ofta ett rungande nej.

Dåtid och nutid

Musik är inte bara något som skapar gemenskap eller diskussion, utan det är också något som kan påverka och som bidrar till att vår historia blir rikare. Den beskriver epoker, skiftningar i politik och människors värderingar under olika årtionden. Den som studerar olika årtal och händelser i världen kan ha nytta av den rika informationsbank som finns tillgänglig. En informationsbank där stämning och känsla hos människor förmedlas och ackompanjeras av text och melodi. I musiken framgår vad människor trodde på, kämpade för, kände och vilka värderingar som var de rätta för tiden. Viss musik tycker du säkert är förlegad och den har inte åldrats väl alls men även den är värdefull om vi vill förstå och analysera dåtid och nutid.

Musik kan även vara en riktig hälsoboost! Många studier, forskning och undersökningar visar att vi människor, och en del djur för den delen mår bra och får positiva hälsoeffekter av musik. Vårt blodtryck går ner om vi lyssnar på musik vi tycker om, smärta upplevs lindrigare, pulsen förbättras och vi blir mer positiva. Det sker direkt via vårt hörselsinne och sedan hjärnan samt förmedlas sedan till resten av kroppen som riktigt dansar i takt med tonerna. Om du vill göra något välgörande för dig själv, din kropp och själ, varför inte unna dig en stund med den där LP skivan som dammat ett tag eller spotifylistan du nästan glömt bort? Du kanske inte instämmer och skakar på huvudet nu?

En sak kan vi i alla fall enas om, när du stressat omkring hemma och jagat bort de sista dammtussarna, bockat av födelsedagslistan med allt ditt barn drömmer om och önskar sig, klickat in på Barnkalaset.se och valt fina tårtor med omsorg och förbereder dig inför att en mängd minimänniskor invaderar hemmet så kan du se det framför dig; stunden du får vara ensam med ett glas vin och din favoritartist.

About

View all posts by