Jag är nyfiken på jazz, vart ska jag börja?

Jazz är en musikalisk genre som får många att känna sig överväldigade, samtidigt som den upplevs som spännande. Avancerade jazzlyssnare talar om snudd på transcendentala upplevelser – inte konstigt då att genren pockar på uppmärksamhet. Men många är de musikaliskt intresserade som känt att de vill börja lyssna på jazz, men som gett upp bara för att musiken de rekommenderats att lyssna på känns för komplex och svår att lyssna på. Känns det igen? Det gäller bara att börja lyssna på rätt plattor. Här följer därför några skivor som är perfekta för den som inte lyssnat på jazz tidigare, men som letar efter en bra ingång.

Duke Ellington – The Essential Duke Ellington

Ellington är utan tvekan en av jazzmusikens sanna giganter, en av dess största kompositörer och en av de mest kända bandledarna någonsin. Hans samlade produktion är hisnande stor och även de mest dedikerade fansen har sällan allt han någonsin spelade in. Denna best-of är en ypperlig introduktion som samlar hans mest omtyckta låtar.

Miles Davis – Kind of Blue

Miles Davis mest populära album har fungerat som introduktion till jazzen för ett oräkneligt antal lyssnare världen över. Det är också tidernas mest sålda jazzplatta och fungerar som något av en termometer på huruvida jazz överhuvudtaget är något man skulle kunna tycka om. Att lyssna på “Kind of Blue” innebär en bonus i form av att man också kan få saxofon från en ung John Coltrane, som senare skulle komma att bli en av jazzhistoriens riktigt stora och innovativa namn.

Louis Armstrong – The Best of the Hot Five and Hot Seven

Den här samlingsplattan innehåller tidiga inspelningar från Armstrong. Det innebär att den är ett tidsdokument över jazzens tidiga dagar. Just de här låtarna var dem som gav trumpetaren status som en av jazzens stora, en status han skulle behålla för resten av livet, även efter det att han i praktiken kom att bli popmusiker i och med hits som “What a Wonderful World”.

Thelonious Monk – Brilliant Corners

Monk hade ett rykte om sig att vara en besvärlig person och en excentrisk musiker. “Brilliant Corners” från 1957 visar dock att pianisten hade en förmåga att överbrygga gränsen mellan det komplexa och lättlyssnade. Plattan är verkligen bra från början till slut och gästas av tenorsaxofonisten Sonny Rollins.

Bara att sätta igång och lyssna. Albumen hittar du hos närmsta streamingtjänst i mobiltelefonen. För den som ställer högre krav finns många av de här albumen att köpa på vinyl. I så fall vill man kanske uppleva musiken i en fin miljö med inredning från https://www.shopello.se/. De gamla vinylskivorna kommer tillbaka alltmer och anses ge det där intima soundet med retrokänsla. Har du vinylskivor sedan tidigare, så släng dem inte.

About

View all posts by